Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som oppstår når soppsporer får gode vekstvilkår i varme, fuktige omgivelser – som i sko og sokker. Aktive personer som svetter mye på føttene, er spesielt utsatt. Enkelte sykdommer og bruk av visse medisiner kan også øke risikoen for soppinfeksjoner i hud og negler.
Den vanligste formen for fotsopp viser seg som rød, kløende og oppløst hud mellom tærne. Ofte kan det også dannes små væskefylte blemmer. Uten behandling kan infeksjonen spre seg til større deler av foten og etter hvert også til neglene.
Det er ikke alltid lett å skille fotsopp fra andre hudtilstander, og i noen tilfeller kan det ligne uten å være sopp. Derfor anbefales det å kontakte lege for en enkel sporeprøve dersom du er i tvil.
Behandling
Fotsopp kan behandles effektivt med reseptfrie eller reseptbelagte preparater, avhengig av alvorlighetsgrad. En fotterapeut kan hjelpe deg med råd, pleie og oppfølging – og henvise deg videre ved behov.
Forebyggende råd for å unngå fotsopp:
Vask føttene daglig og tørk grundig – spesielt mellom tærne
Skift sokker hver dag – bruk gjerne bomull eller ull som kan vaskes på minst 60 °C
Velg pustende sko som transporterer fuktighet bort fra foten
La skoene tørke godt mellom hver bruk
Unngå å gå barbeint i offentlige garderober og dusjer
Ved tidlig behandling og gode rutiner kan du unngå at fotsopp blir en vedvarende plage. Våre fotterapeuter står klare til å hjelpe deg med både forebygging og behandling.